Hur man lagar ratatouille

ratatRatatouille är en grönsaksröra som traditionellt görs med aubergine, zucchini, paprika och lök. Du skär grönsakerna i bitar och steker upp dem med olivolja, vitlök, salt, peppar och basilika. Mot slutet lägger du även i oliver. Ratatouille kan användas både som fyllning i till exempel tomater eller aubergine, till ris, potatis eller pasta. Den smakar dessutom gott både varm och kall och blir perfekt till picknicken i sommar! Du kan dessutom frysa ratatouille utan att den förlorar särskilt mycket i konsistensen, men då bör du tillsätta oliverna efter att det har tinat.

De flesta brukar ha sina egna varianter av sådana här klassiska rätter. Om du vill göra rätten extra tilltalande för ögat kan du skära grönsakerna i skivor och varva dem med varandra i rader eller spiraler, och istället ugnssteka dem i en form. Det ser mycket vackert ut på ett buffébord.

Om du vill utöka rätten kan du smula någon form av god ost över, eller till exempel ugnsbaka chèvre att äta till, för en lyxig och kontinental vegetarisk rätt. För personer som undviker kolhydrater är ratatouille också ett smakrikt alternativ till potatis eller pasta.

I den här videon beskrivs en lite mer festlig och komplicerad variant av ratatouille!