Hur man lagar flamiche

flamicheFlamiche är en rätt som påminner om många andra – pizza, paj, brioche och quiche. Traditionellt gör man ett luftigt pajskal, som liknar en briochedeg, gör en fyllning med lök, ost och grädde, och så toppar man den med mer pajdeg och/eller ost. Rätten kommer från norra Frankrike och räknas till den vallonska mattraditionen.

För att göra fyllningen till flamiche kan du utgå från att du ska göra en béchamelsås. En del blandar i löken redan från början (så att det blir nästan som en lökstuvning), andra steker den på sidan om och blandar den sedan i béchamelsåsen. Om du vill göra såsen tillsammans med löken direkt börjar du med att steka löken. När den mjuknat lägger du i en extra klick smör och låter den smälta. Sedan blandar du vetemjöl direkt i lök- och smörblandningen. Tillsätt sedan mjölk eller grädde samt ost, och låt det sjuda under minst 10 minuter. När löksåsen svalnat häller du den i pajskalet och gräddar.

Precis som med många andra gamla och välkända rätter har många sin egen variant av den. Förutom att du självklart kan använda olika sorters lök, till exempel gräslök från din egen trädgård på sommaren, kan rättens karaktär också förändras mycket beroende på vilken slags ost du använder.