Franska viner: Rött, vitt och rosé

Fransmännen är kända för sitt vin, och det med rätta. Vare sig du vill njuta av rosé med dina vänner på sommaren eller av ett glas rött vin när du sitter vid brasan en kall vinterkväll har Frankrike något att erbjuda alla. Men hur vet du vilka viner som passar bäst till vilka måltider? Här är en snabbguide om några franska viner som gör varje måltid bättre!

Översikt över franska viner

Några kända franska viner är Bordeaux, Bourgogne och Champagne. Dessa viner tillverkas ofta av en blandning av olika druvor, och varje region har sin egen unika smak. Bordeaux är ett torrt rött vin gjort av druvorna cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc, Bourgogne är ett torrt rött vin gjort av druvorna pinot noir och Champagne är ett sött vitt vin gjort av druvorna chardonnay och pinot noir.

Franska viner: Rött, vitt och rosé

Röda viner

Röda viner passar perfekt till vintermåltider. De är fylliga och passar bra till rejäla rätter som stek eller rostbiff. Några kända franska röda viner är Bordeaux, Beaujolais, Bourgogne och Côtes du Rhône. Franska röda viner serveras vanligtvis i rumstemperatur.

Vita viner

Vita viner passar perfekt till sommarmåltider. De är lätta och uppfriskande och passar bra till fisk- och kycklingrätter. Några kända franska vita viner är Chablis, Sancerre och Champagne. Franska vita viner serveras vanligtvis kylda.

Roséviner

Roséviner är perfekta till färska grönsaks- och fruktsallader. De passar också utmärkt till sommarmåltider, till exempel vid grillar eller picknickar i parken en solig eftermiddag. Några kända franska roséviner är Tavel och Bandol. Rosévin serveras vanligtvis också kylt!

Mousserande vin/Champagne

Fransk mousserande vin (eller champagne) är den perfekta drycken för festligheter. Det är ett sött vitt vin som tillverkas av druvorna chardonnay och pinot noir och det serveras vanligtvis kylt.

Nu när du känner till några av de olika typerna av franska viner får du här några tips på hur du kan kombinera dem med dina favoriträtter!

Franska viner finns i en mängd olika stilar, från torra röda Bordeaux-viner till söt vit champagne. De passar perfekt till en mängd olika rätter, oavsett om du njuter av en vinterstek eller en sommarsallad. Så nästa gång du letar efter den perfekta drycken till din måltid, ta en resa till Frankrike och utforska deras utsökta vinutbud!