Ät franskt i Stockholm

Om du vill njuta av det franska köket i Stockholm finns det ett flertal franska restauranger att välja mellan. Det franska köket har en lång tradition av rätter som stått sig genom tiderna och spridit sig över världen. Ofta kallas franska restauranger för ”brasseri” eller ”bistro”. Om det är en restaurang som är specialiserad på just crepes (en variant av pannkakor som kan serveras med både söta och mer matiga tillbehör) kallas den ”crêperie”). Nu vill vi ge dig tips på några bra franska restauranger i Stockholm med olika inriktning.

Brasserie Bobonne – Östermalm

bobonne

På den här fina restaurangen kan du äta mycket bra fransk husmanskost i en fin och intim miljö. Matlagningen sker öppet så att du faktiskt också får möjlighet att se kockarna i arbete. Här kan du äta klassiska rätter som Chèvre Chaud och Boeuf Bourguignon. Restaurangen byter delar av menyn varannan onsdag, för att kunna servera mat med de bästa råvarorna och erbjuda en varierad meny över tid.

Bistro Bon – Nytorget

BistioBon

Om du snarare söker en genuin pubkänsla vill vi rekommendera Bistro Bon. Hit kan du komma för att äta både franska musslor eller en god amerikansk hamburgare. Oavsett om du mest vill hänga i baren, äta en riktigt god middag eller slå dig ned för en brunch med vännerna kommer du att trivas här.

Bistro Casper – Vasastan

casper

På Bistro Casper kan du finna många klassiska franska rätter, såsom anklever och chèvre chaud, men också flertalet andra internationella rätter, bland annat asiatisk mat. Om du är sugen på något lättare kan du beställa en ostbricka med ett gott vin till. Restaurangen har After Work på fredagar.

Bistro Rouge – Brunnsgränd

rouge

Om du vill uppleva parisiska Moulin Rouge i Stockholm är det till denna restaurang med rödbetonad inredning du ska gå. På menyn hittar du riktigt goda varianter av lax, entrecôt och grönt. Om du föredrar att äta den franska maten hemma har restaurangen också hemkörning.

Crêperie Fyra Knop – Söder

knop

Här är det crêpes och galetter (matiga crêpes) för hela slanten. Inredningen har en rustik och marin karaktär och gästerna utgörs av grupper av vänner, kärleksfulla par och äldre stamkunder som återkommer till denna lilla franska oas på Söder. Alla som gillar crêpes hittar garanterat några favoriter här.

Ät egen fransk mat hemma

Om du inte vill gå ut och äta fransk mat finns det många recept som är lätta att laga till hemma, som passar till både vardag och fest. En ratatouille på säsongens aubergine, zucchini och paprika fungerar både som huvudsakligt tillbehör till pasta eller ris, och passar bra på buffébordet till sommarfesten. Omelett är också en fransk rätt som kan varieras i det oändliga med tillbehör för alla smaker. Om du vill göra en lite lyxigare variant till en lätt middag kan vi rekommendera att göra en omelett med räkstuvning. Servera den med lite löjrom och välj ett vitt mousserande vin till så har du en fransk festmåltid.