Hur man lagar soupe a loignon

soupSoupe a l’oignon, eller fransk löksoppa som rätten heter på svenska, är en god och värmande soppa med bröd och smakrik ost som gratinerats i ugnen. Hemligheten bakom rätten är att låta löken stekas under lång tid så att den blir ordentligt tillagad och får den karaktäristiskt söta smaken. Se dessutom till att använda dig av en buljong du tycker om och en lite skarpare ost. Den här soppan kan bli en värmande budgetsoppa eller en riktig festmåltid.

Här är ett grundläggande recept för 4 portioner

  1. Skiva 6 gula lökar i fina strimlor och stek dem med smör och en tesked socker på medelvärme, i minst 30 minuter.
  2. Smula i två buljongtärningar och häll på 1,5 liter vatten (byt eventuellt ut 2,5 dl mot rött eller vitt vin).
  3. Krydda med lite salt, peppar, lagerblad och timjan och låt puttra i 30 minuter.
  4. Häll över soppan i fyra ugnsfasta skålar och lägg på en rostad brödskiva med riven ost på. Gratinera i ugnen tills osten fått färg. De gratinerade brödskivorna kan också serveras bredvid.

I videon kan du se hur en variant på Soupe à l’oignon tillagas. Har du gjort den här rätten några gånger så kommer du säkert att hitta just ditt sätt att tillaga den på!