Hur man lagar Confit de Canard

confitConfit de Canard (confiterad anka) är en mycket gammal fransk rätt som tar tid att laga – hela 5 dygn! Confitering tar visserligen lång tid, men det gör köttet mycket smakrikt, mört och fett. Tillagningsmetoden går ut på att man först saltar in köttet (anklår), låter det vila och sedan tillagar det i fett på låg värme under lång tid i ugnen. Ofta används ankfett.

Vid confitering kryddar och saltar man först köttet och låter det vila i kylen i minst tolv timmar. Sedan lägger man köttbitarna varvat med kryddor i en ugnsfast form och fördelar ankfett över köttet. Sedan ska det tillagas under två hela dygn i ugnen på 90 graders värme. Efter två dygn stänger man av ugnen och låter köttet svalna långsamt i ugnen, minst 12 timmar.

Till detta serveras en sås som görs med vin, apelsinjuice och fonden från tillagningen av anklåren. När köttet svalnat i ugnen är fettet normalt hårt medan fonden ligger flytande under. Ankfettet kan då lyftas av. Om inte fettet stelnat kan du lyfta ut köttet och ställa vätskan lite svalare, så går det lätt att separera sedan. Ankfettet kan sparas i flera år förutsatt att det inte kokas (fettet ska inte koka under de två dygnen i ugnen).

I videon får du veta mer om en variant på confiterad anka!