Hur man lagar chokladsufflé

chokladSufflé är en slags pudding som kan smaksättas med bland annat choklad. Ibland tillsätter man också likör, till exempel Cointreau. Cointreau är en apelsinlikör som passar mycket bra ihop med choklad. Den görs på vispade äggvitor, smör, socker och grädde. Många tycker att det är svårt att göra sufflé, och det är sant att det kan krävas lite övning. Det gäller att prova sig fram och lära känna sin ugn. Det största problemet är ofta att sufflén sjunker ihop och det beror oftast på att den har fått vara för länge i ugnen. Inuti ska sufflén vara fluffig och krämig, men den ska också ha en fast yta.

Förutom att hålla koll på värmen och tiden i ugnen kan en utmaning vara att vispa och blanda lagom och försiktigt. Äggvitorna ska vispas till skum, men inte så hårt som vid maränger. Du gör med fördel sufflé i portionsformar, och dessa ska smörjas med smör och sockras, så att ytan blir knaprig och släpper lätt från formen.

Det finns många olika recept och det gäller att hitta ett som du tycker om och som du kan lära dig. I den här videon får du lära dig en variant av chokladsufflé.