Hur man lagar boeuf bourguignon

boeufBoeuf Bourguignon (Burgundisk gryta) är en fransk kötträtt med vin. Den tillagas med nötkött i bitar som först steks tills de fått en stekyta, och sedan får sjuda i drygt en timme med rött vin och kryddor. Ofta använder man också kalvfond för att ge smak. Vanliga kryddor som används är lagerblad, vitlök, timjan och tomatpuré. När grytan nästan kokat färdigt tillsätter man brynt svamp, små lökar (till exempel schalottenlök) och sidfläsk.

Precis som med många andra vanliga rätter har man sin egen variant av dem. Champinjoner används ofta, men du kan självklart variera med till exempel kantareller eller någon annan svamp för att göra rätten personlig. Du kan också variera grytan genom att välja olika slags viner. När du ska göra mustiga grytor tar du med fördel ett som är fruktigt och smakrikt, företrädesvis utan för mycket fatkaraktär. Tänk också på vilket vin du eventuellt ska servera till grytan – använd inte ett ungt vin i maten om du tänker servera ett äldre vin till.

När du tillagar grytor eller andra rätter med vin är det viktigt att tänka på att inte använda oemaljerade järngrytor. Syran kan göra att järn fäller ut, och även om det inte är farligt kan det missfärga maträtten.