Franska rätter med sniglar: 8 tips

Det franska köket är ett av de mest kända i världen. Det har funnits i århundraden och fortsätter att utvecklas i takt med att nya ingredienser blir tillgängliga. En maträtt som har varit en favorit sedan medeltiden är escargot, eller sniglar som tillagas med smör, vitlök, persilja och vitt vin. I det här blogginlägget får du 8 tips på hur du lagar franska rätter som innehåller sniglar!

Escargot à la Provençale:

1. Escargot à la Bourguignonne: Sniglar tillagade i en vinägersås från Bourgogne

Escargot à la Bourguignonne är en klassisk fransk maträtt med sniglar som tillagas i en vinägersås från Bourgogne. Såsen smaksätts vanligtvis med vitlök, persilja och timjan och kan även innehålla svamp, lök och bacon. Den här rätten är perfekt för alla tillfällen, oavsett om du är värd för ett middagssällskap eller bara vill äta något gott.

2. Escargot à la Provençale: Sniglar tillagade med vitlök, tomater, örter och olivolja

Escargot à la Provençale är en populär fransk maträtt med sniglar som tillagas i vitlök, tomater, örter och olivolja. Såsen är vanligtvis smaksatt med basilika, timjan och persilja och kan också innehålla lök, svamp och bacon. Rätten passar bra till pasta eller ris och är en perfekt måltid.

3. Escargot en Croûte: Sniglar bakade i ett smördeg hölje

Escargot en Croûte är en fransk rätt med sniglar bakade i smördeg. Snäckan kan fyllas med ost eller köttfärs och sedan gräddas, varefter den vanligtvis serveras varm. Den här rätten passar bra som förrätt när du ska ha en trerätters-middag hemma.

4. Gratinerade sniglar: Sniglar bakade i en krämig ostsås

Gratinerade sniglar är en fransk maträtt med sniglar bakade i en krämig ostsås. Den smuliga blandningen som utgör basen i detta recept innehåller vanligtvis mjöl, smör och mjölk eller grädde, som kokas tillsammans tills de är mjuka innan de smaksätts med vitlök, örter och kryddor som muskot.

Maträtten serveras vanligen som förrätt med rostat bröd och sallad vid sidan om.

5. Escargots Persillés: Sniglar tillagade i persiljesmör

Escargots Persillés är en fransk maträtt med sniglar kokta i persiljesmör. Såsen smaksätts vanligen med vitlök, timjan och citronsaft och kan också innehålla lök, svamp och bacon. Rätten passar bra till pasta eller ris och kan lagas vid alla tillfällen.

6. Escargots au Beurre d’Escargot: Sniglar tillagade med vitlökssmör

Escargots au Beurre d’Escargot är en fransk maträtt med sniglar kokta i vitlökssmör. Såsen är vanligtvis smaksatt med vitlök, timjan och citronsaft och kan också innehålla lök, svamp och bacon. Rätten passar bra till pasta eller ris och kan tillagas vid alla tillfällen.

7. Escargots à la Crème: Sniglar tillagade i en gräddsås

Escargots à la Crème är en fransk maträtt med sniglar tillagade i en gräddsås. Gräddsåsen är vanligtvis smaksatt med vitlök, timjan och persilja och kan också innehålla lök, svamp och bacon. Den här rätten är perfekt för alla tillfällen, oavsett om du är värd för ett middagssällskap eller bara vill äta något gott.

8. Escargots en Cocotte: Sniglar tillagade i en sås av vitt vin, vitlök och smör

Escargots en CocotteEscargots en Cocotte är en fransk rätt med sniglar som tillagas i en sås av vitt vin, vitlök och smör. Såsen smaksätts vanligen med vitlök, timjan och persilja och kan också innehålla lök, svamp och bacon.

Ordet escargot kommer från de franska orden “escarre” och “gabier”, som bokstavligen översätts till snäckor respektive snigel. De sniglar som används i matlagningen är vanligtvis Helix Aspersa Maxima.

Sniglar är en utmärkt proteinkälla och kan tillagas på många olika sätt beroende på vad du föredrar. Nu är det bara att testa något av alla dom tipsen du har fått här och imponera på dina vänner med några riktigt smakrika franska sniglar. Bon appétit!