Franska desserter

Crêpes Suzette – tunna pannkakor

Crêpes Suzette är en omtyckt fransk dessert som består av tunna pannkakor. De tunna pannkakorna är gjorda på många ägg och serveras med en sås av karamelliserat socker och smör med apelsinjuice och apelsinskal. Häll Gand Mariner eller Curaçao likör över de ihoprullande pannkakorna och flambera. Crêpes Suzette serveras också med nötter, choklad och glass.

Dessertens ursprung är omtvistad. Kanske skapades den av misstag av en fjortonårig servitör 1895 vid Maitre på Monte Carlo Café de Paris. Enligt historien så förberedde han en efterrätt för prinsen av Wales, framtida kung Edward VII, vars gäster inkluderade en vacker fransk tjej som hette Suzette. Av misstag så fattade desserten eld och servitören trodde att den var förstörd tills han smakade på den. Enligt en annan historia så skapades desserten till ära av den skådespelerskan Suzanne Reichenberg som uppträdde i rollen som ett hembiträde och för att skapa extra stämning på scenen så flamberades pannkakorna.

Servera Crêpes Suzette med sött franskt mousserande vin, Château Grillion är ett sauternesvin med god sötma som är lämplig till denna dessert.

Soufflé en fluffig utmaning

Soufflé är en fluffig äggbaserad dessert som skapades i Frankrike för första gången under 1700-talet av den fransk mästerkock Vincent de la Chapelle. Det populariserades i början av artonhundratalet av kocken Marie-Antoine Carême. Ordet soufflé kommer från det franska verbet souffler som betyder “att andas” eller “att puffa”. Ett vanligt råd är att aldrig öppna ugnsluckan i samband med att en soufflé gräddas.

Desserten görs vanligtvis av två olika komponenter. En smaksätt puré med äggulor och vispade äggvitor som gör att desserten puffar upp. Söta soufflér kan smaksättas med sylt, frukt, bär eller choklad. Soufflér kan serveras med en sås ovanpå soufflén, till exempel en söt sås eller sorbet och glass.
Florsocker siktas över söta souffléer innan de serveras. Och desserten serveras direkt när den kommer ut från ugnen innan den börjar sjunka ihop.

Välj ett sött vin som matchar sötman i soufflén. Mest kända söta franka dessertvin är Sauternes från Bourdeaux.

Luftig mousse

Mousse görs vanligtvis på piskade äggvitor eller vispad grädde. Den fluffiga krämen kan vara smaksatt med choklad, kaffe, karamell eller frukter. Den kan också smaksättas med örter eller kryddor så om mint eller vanilj.

I chokladmousser så rörs ofta äggulor in i smält choklad vilket ger moussen en rikare smak. Mousser serveras ofta kylda vilket ger dem en tätare konsistens. De kan också stabiliseras genom att använda gelatin eller ett vegetariskt alternativ som vegogel. Söta mousser kan serveras som dessert eller användas som tårt- eller bakelsefyllning.

Exakt när chokladmousse först introducerades i Frankrike är lite svårt att avgöra. Enligt en historia så var det Toulouse Lautrec. Recept på frozen dessert mousse finns i kokböcker så tidigt som 1758, men dessa är mer som glass i konsistensen än den mousse som vi känner till idag.

I norra Frankrike, Loiredalen, hittar du lite friskare söta viner med smak av äpple och mineral. De ger bra valuta för pengarna. Moulin Touchais passar till mindre söta desserter med exempelvis syrliga bär och sorbéer.