De bästa vinerna från Frankrike

3Frankrike har en lång och anrik historia av vintillverkning. Det mest kända är kanske champagne, som är vitt mousserande vin eller rosévin som kommer just från området Champagne i norra Frankrike. Kommer det inte därifrån så är det helt enkelt inte champagne. I den här artikeln ger vi dig fem riktigt bra vintips, som inkluderar både vitt och rött vin samt rosévin.

Frankrike har en mycket lång tradition av vinodling och i norr finner man de ljusare, grönare druvorna medan de blir mörkare och mörkare till blåa ju längre söderut man kommer. Näst efter Spanien är Frankrike den största vinproducenten och det är härifrån de flesta kvalitetsvinerna kommer.

Självklart kan viner variera väldigt mycket i pris, allt från under hundralappen till flera tusen kronor. Vi ger dig här några vintips där priset ligger i mellanklassen (100-300 kr). De här vinerna kan du med fördel servera vid lite festligare tillfällen, och du kan räkna med att ingen av dina gäster kommer att bli besviken.

Palmer och Co Brut, champagne

palner

(Systembolaget, nr 7372)

Detta är jämförelsevis en av de billigare champagnesorterna men den är väl värd sitt pris. Smaken är torr med inslag av citrus och nougat. Du kan servera den till lätta fisk- och skaldjursrätter, eller helt enkelt som aperitif.

Chateau Vignelaure, rosé

chateau(Systembolaget, 74825)

Detta rosévin från Provence har en elegant och fruktig smak med syra. Det passar utmärkt som matvin till sommaren och håller hög kvalité till ett bra pris. Vinet har en lång och intensiv eftersmak.

Chateauneuf-du-Pape Les Cailloux, rött

(Systembolaget, nr 7912101)

Detta vin är det dyraste av våra tips och vinet kommer från Rhonedalen. Det har en nyanserad och kryddig smak med inslag av skogshallon, plommon och kanel. Det här vinet serveras med fördel till mörkt kött, såsom lamm och vilt.

Cuvée des Vieux Ceps 2012, rött

(Systembolaget, nr 92389)

Detta medelfylliga vin från Madiran ger dig en fyllig och koncentrerad smak. Du anar kaffe, blyerts och en kärnig och fruktig smak av viol. Detta är ett ungt vin och du kan med fördel lagra det själv.

Bott-Geyl Pinot Gris Les Elements 2012, vitt

bott

(Systembolaget, nr 92483)

Detta komplexa och mycket välgjorda vin är halvtorrt och fylligt. Du finner en tydlig fruktighet med blommiga och kryddiga inslag. Du kan njuta av en lång eftersmak.

I festliga sammanhang är det inte alltid lätt att komma ihåg det där särskilda vinet som var så gott till maten – kom ihåg att du oftast enkelt kan ta kort på etiketten med din telefon!