Coq au vin recept: En klassisk fransk gryta

Coq au vin är en klassisk fransk maträtt som traditionellt tillagas med kyckling och vin. Den kan också göras med nötkött eller anka, beroende på vilket recept du använder. Rätten har sitt ursprung i regionen Picardie, som producerar några av Frankrikes mest kända viner. Coq au vin har varit populär i Frankrike åtminstone sedan 1930-talet och utvecklades troligen av bönder som lagade den när de var tvungna att döda tuppar till sina tuppfäktningstävlingar.

Vad är Coq au vin?

Coq au vin recept: en klassisk fransk gryta – Coq au vin betyder tupp på franska och syftar på huvudingrediensen. Ordet “vin” betyder vin, vilket också ger dig en uppfattning om vad den här rätten tillagas med! Det är i huvudsak kyckling som bräseras i rött vin i flera timmar.

Receptet för Coq au Vin är relativt enkelt, men det finns några steg som du måste följa för att göra det på rätt sätt.

Först måste du förbereda kycklingen och marinera den i vin i minst en timme. Ju längre tid (upp till 24 timmar) du låter kycklingen ligga, desto bättre smak får rätten.

Du kan också göra Coq au vin med anka eller nötkött om det är det du föredrar. Här nedan hittar du ett enkelt recept på Coq au vin.

klassiks fransk coq au vin

Recept på Coq au Vin

Ingredienser:

1 kyckling, skuren i 8 bitar

1 flaska rött vin (helst ett franskt vin)

1 lök, hackad

1 vitlöksklyfta, hackad

2 morötter, skalade och skivade

1 lagerblad

4 kvistar timjan

4 msk smör

8 oz. champinjoner, skivade

4 oz. bacon, skuren i små strimlor

Salt och peppar efter smak

Instruktioner:

  1. Blanda kyckling, rödvin, lök, vitlök, morötter, lagerblad, timjan och smör i en skål.
  2. Täck över och ställ i kylskåp i minst 1 timme (eller upp till 24 timmar).
  3. Förvärm ugnen till 325 grader Fahrenheit.
  4. Stek baconet i en stor stekpanna på medelvärme tills det är krispigt. Ta bort det med en hålslev och lägg det åt sidan på hushållspapper för avrinning.
  5. Lägg kycklingen och grönsakerna i baconfettet och stek tills de är bruna på alla sidor.
  6. Överför till en ugnsform och grädda i 30 minuter.
  7. Tillsätt svamp och bacon och grädda i ytterligare 15 minuter.
  8. Smaka av med salt och peppar

Vi hoppas att du tycker om det här receptet och att du får en underbar måltid!