Äta franskt

fkDet franska köket är vida känt, och kanske är sniglar, crème brûlée och crêpes några av de första rätterna du kommer att tänka på. Vidare associerar många Frankrike med härliga viner, inklusive champagne, och aromatiska ostar. Det är ett faktum att Frankrike har en väldigt lång och anrik kulinarisk historia. En av de allra tidigaste kända kockarna levde på 1300-talet och hette Guillaume Tirel. Han var hovkock hos flera av de franska kungarna under den tiden. Han gjorde stora tillägg i kokboken Le Viandier och fick stort inflytande. Många historiker har konsulterat den för att få en uppfattning om det franska kökets historia. Denna bok finns på internet i en engelsk översättning om du är nyfiken på medeltida fransk mat.
På den här sajten berättar vi mer om det franska köket och ger dig tips på några bra restauranger!

Regionala skillnader och influenser utifrån

6Även om det finns några mycket kända franska maträtter är det ett faktum att maten skiljer sig mycket regionalt. I södra Frankrike finns många influenser från Nordafrika och Italien medan man i norr snarare finner de klassiska fina franska rätterna. I Normandie äter man till exempel mycket kräm, äpplen och skaldjur. I sydvästra Frankrike tillhör tryffel och anka, samt lever från anka, de fina delikatesserna. I Lyon serveras ofta maträtten quenelle som är pocherad fisk med sås av krabba. Ofta är det haj som pocheras.

Tips på några riktigt bra restauranger i Paris

Epicure (Hôtel Le Bristol Paris)

8

I den här hotellrestaurangen huserar stjärnkocken Eric Frechon, som genom sin kreativa matlagning belönats med flertalet Michelinstjärnor. Restaurangen har i sin tur vunnit många priser och toppat flertalet välrenommerade tidningars listor över världens bästa restauranger. Här kan du räkna med förstklassig mat, både vad gäller smak och utseende.

Paris Picnic

9

Om du vill uppleva traditionell fransk picknickmat av högsta kvalité som levereras till dig där du befinner dig kan du beställa en picknickkorg av restaurangen Paris Picnic. Detta görs enkelt på restaurangens hemsida. Vin inkluderas och du kan njuta av till exempel ostar, charkuterier, fisk och kakor av riktigt hög kvalité och färska råvaror. Håll tummarna för att solen skiner!

Fromagerie Danard

Älskar du vin och ost är det hit du ska gå! Den välutbildade ostexperten Galina Danard och vinexperten Altan Yasar arbetar tillsammans för att sätta ihop fantastiskt välsmakande och vackra menyer. Här kan man äta av tematiska menyer, till exempel med ostar från ett visst område, och lära sig mer om både ost och vin.